My photo
Bila otak dah penuh dengan benda yang nak ditulis.. Disini bermula nya karangan cerita yang panjang lebar..ngeh ngeh

Thursday, April 14, 2011

rahsia kelazatan sardin & milo

shida kalu bab makan2 ney mmg laju...mmg tlinga ney peka jew kalu dngar ada orang nak blnja makan..muahahaha...

dapat sardin makan ngan telur + kicap..perhhggg..mmg berkali2 tmbah babe..hehehehe..minum plak milo ais kan y pekat...erm...sodap...

tapi bila terbaca 1 artikel y boleh menjadikan aku rasew cuak & was2 bila nak makan sardin (kecuali my mom masak)& order milo.


Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu 
shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.
Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun 
beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan TOOOT di unit serbuan.
Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla 
benda haram dah jd darah daging saya ni…Nauzubillah..Patutlah budak2 sekarang 
degil2, x dengar cakap…ermmm ..
Ceritanya macam nie:-
 
Jab. TOOOT pernah  buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di 
jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi 
satu sedap kan…nak tahu apa recipenyer…kalau x percaya terpulang lah…..tau 
kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya….kilang 
tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa 
kuah sardin tue..huhuhu..itulah yg TOOOT jumpa tapi amat sadis kenkawan bila 
pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu 
atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ...kenkawan tau sardin jenama apa??? 
...yg paling mahal n glamer..itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa 
kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut  untuk menjaga 
ummah semua…..
 
N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg 
ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging 
cacing?????...mesti kenkawan selalu minum milo kan.....yes..daging cacing telah 
di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan 
nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x 
minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar 
kwn saya jer…
Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg 
bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis 
panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…  
 
n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli 
makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli…that 
is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik   then laminated simpan dalam 
purse…memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya 
jaminan…kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan 
pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya 
sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita 
ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan 
sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ...dari terengganu tp saya 
x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap 
tp yg penting halal…kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu..
 
milo org melayu pun  dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia 
ada sekarang….

Wallahualam..macam2 la sekarang ney..kes air soya..eee geli la nak cter..
i think kita semua patut ada 1 lab kat rumah..after bila makanan x kisah la dalam tin or dah masak,
b4 makan kena wat ujikaji sama ada bahan2 dier ada 'perisa tambahan' or x,
erm...tapi smpat la berguling2 kelaparan tgu keputusan makanan 2 kan...
so renung2kan lah...:)
 
 

1 comment: